Z-sukupolven edustajien mielestä hyvään tiimihenkeen pitää satsata

03.03.2021

Syksyllä 2020 Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemiassa aloitti toimintansa 15 hengen tiimi, joka joidenkin viikkojen kuluttua otti haltuunsa oman osuuskunnan ja rekisteröi sille nimen InnoAboa. Tiimin ensimmäinen syksy ja nyt alkanut uusi vuosi on ollut jännittävää ja tapahtumarikasta aikaa, eikä pettymyksiltäkään ole voitu välttyä. Z-sukupolven edustajina nuorilla tiimiläisillä on suuret odotukset toiminnan mielekkyydestä ja hyvästä tiimihengestä. InnoAboa keskittyy innovatiivisiin projekteihin ja juuri siinä tiimin jäsenten keskinäinen luottamus ja tiimihenki ovat erityisen tärkeitä. Osuuskunnassa toimintaa ja tiimihenkeä on rakennettu yhteistuumin ja eri toimintatapoja käyttäen. 

Kirjoittajat: Milla Mäkiö, Venla Hietaharju, Päivi Killström

Tiimi aloittaa BisnesAkatemiassa 

Alkusyksystä 2020 viisitoista nuorta käveli Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemian tiloihin. Poikkeusolojen takia olimme nähneet toisemme vain tietokoneiden välityksellä aikaisemmin keväällä.  Koko BisnesAkatemian yhteisen aloituksen jälkeen lähdimme omaan luokkaan, jossa kävimme toistemme nimet läpi, huolimatta siitä, ettemme tule niitä enää huomenna muistamaan. Ehkä sitten ajan kanssa. Yhteinen hiljainen ajatus oli, että tällä porukalla nyt sitten pitäisi työskennellä seuraavat pari vuotta. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että hyvä ryhmähenki tulisi olemaan toimintamme a ja o.

Tiimin organisoituminen ja oman identiteetin löytäminen 

Aloitettiin tutustuminen, omien vahvuuksien ja heikkouksien sekä kokemuksien jakaminen. Tämä edesauttoi meidän ensimmäisessä “virallisemmassa” tehtävässämme; osuuskunnan roolien jakamisessa. Ja sehän meni kuin tanssi, jokainen sai haluamansa roolin ja kaikkien tiimien paikat täyttyivät. Seuraavana muodollisena hommana oli osuuskuntamme nimen päättäminen. Kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa se oli monien brainstorm-hetkien päässä. Lopulta saimme kuitenkin nimen päätettyä ja vielä kaupparekisteriinkin. Me olemme InnoAboa. Meidän uusi nimemme, joka kuvaa uutta, modernia ja innovatiivista osuuskuntaa Turusta. Sitten lähti niin sanottu arki rullaamaan.

Toimintatapojen etsimistä ja tiimin rakentamista projektien kautta 

Saimme ensimmäiset projektimme, jotka koskivat hakukoneoptimointia, brändäystä, Google- ja somemarkkinointia, kotisivujen tekoa sekä rekrytointia. Ja kaikista näistä opittiin ihan valtavasti. Kotitarhurit, meidän ensimmäinen valmiiksi tullut projektimme, onnistui kuin onnistuikin vallan mainiosti. Ehkä jopa ylitimme omatkin odotuksemme, ja täytimme asiakkaamme toiveet. Meidän hyvän tiimin ansiosta kaikilla on tekemistä, kukaan ei ole toimettomana.

Tiimihengen rakentamisen tapoja 

Hyvä ryhmähenki mahdollistaa yrityksen tavoitteellisen toiminnan. Jotta voisimme osuuskuntana toimia kannattavasti, voittoa tehden, tarvitsemme paljon muutakin kuin osaamista ja intohimoa liiketoimintaan. Tiimimme täytyy olla yhtenäinen. Siellä täytyy vallita luottamuksen, rehellisyyden ja kunnioituksen ilmapiiri. Tämän vuoksi tiimimme on pitänyt tärkeänä yhteisiä ryhmäytymishetkiä, oli se sitten aamupäivä puistossa tai illanvietto mökillä. Olemme panostaneet valtavasti tiimimme yhteishenkeen ja toimivuuteen. Alkusyksystä lähdimme koko porukan kanssa viettämään aikaa mökille, jossa saimme tutustua toisiimme entistä paremmin.

Tiimihenkeä olemme työstäneet myös treeneissä, jossa käymme dialogirinkiä osuuskuntamme vahvuuksista ja heikkouksista. Dialogirinkimme pääpointteina on toisten kuuntelu ja intensiivinen keskittyminen keskustelun aiheisiin. Treeneistä on tullut esiin paljon asioita, joita on alettu työstää. Näiden käytyjen keskustelujen ansiosta tiimistämme on tullut entistä yhtenäisempi ja tiiviimpi.

Koko syksyn aikana tiimimme on punoutunut tiiviisti yhteen ja olemme saaneet toimistostamme paikan, johon on aina mukava tulla.