Vaikeuksien kautta voittoon
kirjoittaja: Amanda Micklin kuvat: Antti Ala-Könni ja Amanda Micklin
Siitä on nyt reilu puoli vuotta, kun osuuskunta Inwedo Groupin jäsenet ensi kertaa tallustelivat perhosia vatsassaan Bisnesakatemian tiloihin. Tilanne oli jokaiselle uusi ja mahdollisuuksia täynnä.
Ensimmäisten viikkojen aikana osuuskuntamme otti isoja askeleita, kun tutustuimme toisiimme ja käynnistelimme oman osuuskuntamme toimintaa. Tässä valtavana apuna toimivat apuvalmentajamme, Osuuskunta Avalie Groupin Hanna ja Roosa.
Ensimmäinen haasteemme nousi nimittäin pintaan jo orientaatiopäivien aikana: meille suunniteltu valmentaja ei tulisikaan aloittamaan ryhmämme ohjaamista. Tämä nostatti heti ryhmässämme huolta ja tunnetta epäoikeudenmukaisuudesta.
Noin viikon ajan katsoimme vierestä, kun muiden osuuskuntien valmentajat sparrasivat heitä, opettivat käytänteitä ja omistivat aikansa osuuskuntiensa tavoitteiden hahmottamiseksi. Haluamme kuitenkin vielä suuresti kiittää Hannaa ja Roosaa jakamastaan ajasta ja opetuksesta, minkä ehtivät omilta opiskeluiltaan meille silloin antaa.
Syyskuussa saimme viimein ikioman valmentajamme, yrittäjän ja lehtorin, Arto Mannisen. Olimme innoissamme, sillä Arto oli suurimmalle osalle tuttu jo ensimmäisen opiskeluvuoden kursseilta ja aika guru tietotaidossaan yrittäjyydessä ja myynnissä.
Tästä alkoikin Inwedon nousu kohti syksyn tavoitteita. Toimintaa käynnisteltiin ja aloimme ideoida muun muassa osuuskunnan nimeä ja logoa. Lisäksi jaettiin rooleja, koottiin treenikalenteria ja tietysti aloimme heti etsiä myös projekteja. Ensimmäinen virstanpylväs oli, kun voitimme kunniakkain luvuin osuuskuntien välisen kaksi vuorokautta kestävän B2B-myyntikilpailun.
Tiimihenki osuuskuntatyön kulmakivenä
Osuuskuntamme on pitänyt tiimihenkeä ja yhteisöllisyyttä yhtenä tärkeimpinä panostuksen aiheina toiminnassamme. HR-tiimi on alusta lähtien ollut innokas järjestämään virkistäytymisiä ja illanviettoja sekä team leaderit ovat pitäneet huolen siitä, että kaikilla on sananvapaus päätettävissä asioissa.
Äänestämme hyvin herkästi, jos tiimissämme nousee minkä tahansa asian tiimoilta pieniäkin eriäväisyyksiä mielipiteissä. Näin olemme saaneet pidettyä toimivan ryhmähengen, vaikka tietysti jokaisen tulee osata sopeutua näin enemmistön tahtoon.
Arjen irtiotot ja yhteinen hauskanpito on mielestämme tärkeä osa osuuskuntatoimintaa. Syksyn aikana pidimme muun muassa useita yhteisiä iltoja eri teemoilla ja järjestimme mökkireissun sekä pikkujoulut. Nyt keväälle on tulossa vielä yhteinen laivaristeily sekä urheilupäivä. Olemme ehdottomasti huomanneet yhteisen vapaa-ajan positiivisen vaikutuksen toimistolla ja projekteja työstäessä. Toisiin on tutustunut nopeasti, asioita jaetaan ja apua kysytään pienemmällä kynnyksellä ja ystävyyssuhteita on muodostunut.
Ei saa ymmärtää väärin. Vaikka tiimihenki on vahva, ei konflikteilta siltikään voida välttyä. Tärkeintä on osata hoitaa ne yhdessä ja niin vahvistaa toimivaa työyhteisöä.
Siitä ei ole kauaa, kun helmikuisena torstaina meidän tuli ottaa viikonpäätöspalaveriin tunti lisäaikaa käydäksemme perusteellisesti syksyllä kirjaamamme säännöt läpi. Uusiakin lisättiin, koska poissaolojen ja osallistumisien osalta oli syntynyt epäurheilumaista supinaa osuuskunnan sisällä.
Kun vanhat säännöt oli sitten käyty yhdessä uudelleen läpi ja uusia sääntöjä kirjattu, lähdimme huojentuneina viikonlopun viettoon. Kaksi tuntia oli sisältänyt intensiivistä neuvottelua, erimielisyyksiä ja tunteiden pintaan nousua, mutta tästäkin selvittiin. Nyt yhteiset säännöt ja toimintatavat esimerkiksi ryhmän sisäisessä viestinnässä olivat selkeät ja pystyimme jatkamaan toimintaamme motivoitunein mielin.
Inwedolla on nyt kevät pitkällä ja monta rautaa tulessa. Tämä vuosi on painettu eri asiakasprojektien parissa ja ensimmäinen tapahtumammekin alkaa olla lipunmyyntiä vaille valmis. Vielä on kuitenkin opintopisteitä kerrytettävänä, joten tartutaan uusiinkin haasteisiin ja ollaan jatkossakin #ineswedos!